De gevolgen van de klimaatverandering zijn steeds beter merkbaar. Als lokale overheid willen wij hierin onze verantwoordelijkheid nemen. Omdat we het belangrijk vinden dat we onze aarde met een duurzaam perspectief doorgeven aan toekomstige generaties. We werken toe naar een systeem van volledig hernieuwbare energie. Uitgangspunt is dat iedereen mee kan in deze overstap (haalbaar, betaalbaar en profijt). Inwoners en bedrijven dragen bij aan energiebesparing en circulariteit.
Energietransitie
Onze ambitie voor de realisatie van duurzame energieopwekking hebben we als 'bod' ingebracht in de Regionale Energie Strategie (RES). Met de aanwijzing van zoekgebieden, ruimtelijke toetsingscriteria en participatiebeleid bieden we ruimte aan initiatieven en geven we concreet invulling aan ons bod. Dit doen we bij voorkeur in samenhang en in samenwerking met buurgemeenten. Zo participeren we in het energielandschap ZSDZ met de gemeenten Zwolle, Staphorst en Dalfsen. Conform het landelijk ritme stellen we in 2023 daarnaast de RES 2.0 vast. Deze borduurt voort op de RES 1.0, waarbij monitoring van de voortgang een belangrijk onderdeel vormt.
Het stimuleren van duurzaamheidsinitiatieven richt zich ook individuele huishoudens. Door de stijgende energieprijzen en deels slecht geïsoleerde woningen, leggen de energielasten bij een aanzienlijk aantal huishoudingen een fors beslag op het inkomen. Om inwoners behulpzaam te zijn bij praktische en eenvoudige besparingsmogelijkheden heeft het Rijk middelen beschikbaar gesteld. Die worden ingezet voor het opleiden en inzetten (vrijwillige) energiecoaches (aan huis) en voor de materiële bekostiging van energiebesparende producten (zoals isolatie, tochtstrips, LED verlichting, witgoed). Na de afronding van opleiding voor de energiecoaches (eind 2022) kan het project energiearmoede in Zwartewaterland begin 2023 van start gaan.
Klimaat
Met onze maatregelen beperken we de gevolgen van wateroverlast, droogte, hitte en de kans op overstromingen. Bij onze planontwikkeling houden we rekening met een klimaat-adaptieve inrichting. Tevens communiceren we actief over projecten waarin we klimaataanpassingen meenemen. Hiermee vergroten we het bewustzijn van inwoners en ondernemers om zelf bij te dragen aan klimaatadaptatie. We gaan in 2023 aan de slag met de aanpak van wateroverlast in de Gedempte Heve in Genemuiden en we continueren de meerjaren-aanpak van afkoppelen in de wijk Nieuwesluis in Zwartsluis. Bij de uitvoering van deze projecten betrekken we de inwoners voor het treffen van mogelijke klimaat-adaptieve maatregelen op eigen terrein. Door bijvoorbeeld het hemelwater af te koppelen, minder verharding te gebruiken en meer groen aan te brengen, kan de samenleving een actieve rol vervullen in het tegengaan van verstening in onze gemeente.
Met het oog op de klimaatverandering heeft de Provincie Overijssel medio 2022 een nieuw richtinggevend principe (in ontwerp) in het provinciaal beleid vastgelegd, namelijk dat het water- en bodemsysteem sturend wordt in de ruimtelijke ordening en inrichting. Ruimtelijke ontwikkelingen dienen bij te dragen aan het behoud en de versterking van dit systeem. Het waterbeheer volgt dus niet langer overal het gewenste gebruik van de grond (zoals dit nu wel het geval is). Dit kan gevolgen hebben voor de wijze waarop ruimtelijke ontwikkelingen daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden in stedelijk en landelijk gebied. Het gaat extra vooronderzoek en onderbouwing van ons vergen bij voorgenomen ruimtelijke ontwikkelingen in onze gemeente.