Ondernemers willen we zoveel mogelijk behouden voor Zwartewaterland. Met de doorontwikkeling van bedrijvigheid streven we naar een duurzaam evenwicht tussen mens, milieu, landschap en economie. We dragen bij aan een bloeiende vrijetijdseconomie en beleefbare kernen.
De huidige mondiale ontwikkelingen geven veel onzekerheid, ook voor bedrijven in onze gemeente. We zien dat de grote vraag naar bedrijventerrein stabiliseert. Om te kunnen voorzien in de ruimtebehoefte van onze lokale bedrijven wordt nieuw bedrijventerrein in Zevenhont Genemuiden ontwikkeld. Na de planvormingsfase starten we in 2023 met de uitvoering. Daarnaast inventariseren we de uitbreidingsbehoefte voor Zwartsluis en Hasselt.
Voor de ontwikkeling van ons toeristisch-recreatief aanbod geven we een vervolg aan het uitvoeringsprogramma voor de Olde Maten en Zwartewatersklooster, waarin we een koppeling beogen met het Masterplan Hooibergenterrein. We geven invulling aan Zwartsluis als poort tot de Weerribben-Wieden en investeren in ons wandel en fietsnetwerk. In de kernen en het buitengebied werken we daarnaast met de leefbaarheidsplannen samen met inwoners en ondernemers aan een (be)leefbare en ondernemende gemeente.
Er is al geruime tijd sprake van een krappe regionale arbeidsmarkt: veel banen/vacatures en onvoldoende aanbod in vrijwel alle sectoren, zowel kwantitatief als kwalitatief. Door o.a. de vergrijzing van de beroepsbevolking (en uitstroom van werknemers) zal die trend zich de komende jaren waarschijnlijk voortzetten. In 2023 willen we samen met ondernemers de instrumenten van de Human Capital Agenda van de Regio Zwolle optimaal benutten voor het vergroten van de beschikbaarheid en wendbaarheid van werkzoekenden en werknemers in onze gemeente. De beschikbare middelen vanuit de Regiodeal en het Ontwikkelfonds Regio Zwolle vormen ook in 2023 het financiële fundament voor regionale en lokale arbeidsmarktprogramma's en projecten. 2023 is echter wel het laatste loopjaar van de Regiodeal. Dit betekent dat het vervolg en de financiering van het HCA programma na 2023 regionaal en met gemeenten moet worden afgewogen.
In ons veenweidegebied spelen diverse opgaven zoals de bodemdaling, het beperken van milieubelastende stoffen waaronder stikstof, de verbetering van de waterhuishoudkundige situatie en natuur. In de samenwerking met andere overheden en gebiedspartners in Noordwest Overijssel werken we hieraan via de gebiedsgerichte aanpak (GGA). Hierbij realiseren we ons dat de agrarische sector onmisbaar is voor ons buitengebied. De agrarische ondernemers hebben een belangrijke rol bij het duurzaam beheer van het gebied en het behoud van de karakteristiek van een open polderlandschap . Voor de uitwerking blijven we in contact met onze agrariërs. In onze gemeente is sprake van korte lijnen en nabijheid.
In de gebiedsgerichte aanpak participeren we in 3 deelgebiedscommissies. De in 2022 in dit samenwerkingsverband opgestelde gebiedsagenda werken we verder uit. Dit leidt tot een provinciaal Gebiedsplan Stikstof. We maken ons daarbij hard voor een toekomstbestendige inrichting en landgebruik. Waarbij een goed perspectief voor onze agrariërs behouden blijft. Naast de regionale aanpak stellen we op gemeentelijk niveau ook onze eigen visie op het buitengebied op. We benaderen hierbij de diverse vraagstukken in het buitengebied integraal, en hebben in het bijzonder aandacht voor koppelkansen.