Bestuurlijke samenvatting

Bestuurlijke samenvatting

De wereld om ons heen verandert. Mondiaal hebben we te maken met toegenomen instabiliteit en diverse crises. Landelijk moeten we diverse uitdagingen het hoofd bieden zoals de energieproblematiek, de hoog oplopende inflatie en het daarmee gepaard gaande koopkrachtverlies. Verder kampt Nederland met het verwerken van de vluchtelingenstroom en een vastgelopen asielzoekersketen. Het woningaanbod is te laag en sluit veelal niet aan bij de vraag. Voor starters is het kopen van een woning bijna niet meer haalbaar. De stikstofcrisis lijkt veel ontwikkelingen op slot te zetten en de klimaatveranderingen voltrekken zich in een veel sneller tempo dan eerder werd aangenomen.

In deze onzekere maatschappelijke tijd willen wij dicht bij onze inwoners en ondernemers blijven staan en een gezond tegenwicht bieden tegen het landelijk afnemende vertrouwen in de overheid. Onze samenleving kent een fijnmazige sterke sociale structuur. We benutten de kracht die hier vanuit gaat om samen duurzame oplossingen bewerkstelligen voor de problemen waarmee we geconfronteerd worden. En als lokale overheid met onze partners te stabiliteit kunnen bieden voor diegenen die ondersteuning nodig hebben in hun dagelijks leven. Omzien naar elkaar vinden we belangrijk in onze gemeenschap.

Onze kerntaken vervullen we dus ten dienste van en mét de samenleving. Deze betrekken we vroegtijdig bij beleidskeuzes en/of grote ontwikkelingen. Duidelijkheid over het samenspel en de ruimte die er is voor participatie vinden we belangrijk. In 2023 formuleren we daarom een gemeentebrede visie en beleid op participatie. Ons uitgangspunt is dat het gemeentebrede participatiebeleid dat we ontwikkelen goed uitlijnen met het participatiebeleid dat onder de vlag van de Omgevingswet tot stand komt.

We zetten in op een verdere vergroting van het bereik van onze communicatie. Het aantal persberichten dat we versturen stijgt sterk. De verschuiving van berichten die in druk verschijnen naar digitale communicatie zet door. De lokale nieuwssites hebben veel volgers en zij nemen veel van onze persberichten op.Ook het bereik van onze sociale media neemt toe. Wij informeren via deze media onze inwoners onder andere over onze werkzaamheden en gemeentelijke campagnes. We bereiken hiermee grote groepen inwoners, maar ook specifieke doelgroepen zoals inwoners van een bepaalde kern, ouders of inwoners van een bepaalde leeftijdsgroep.

De maatschappelijke opgaven waar we mee aan de slag zijn, willen we in samenhang oppakken. Dit doen we op de schaal van kern en buurt, maar bijvoorbeeld ook bij de vraagstukken die spelen in het landelijk gebied. Deze werkwijze bouwen we in de komende periode verder uit.

Aan de overheid worden hoge eisen gesteld. Om te kunnen voldoen aan wettelijke verplichtingen, de maatschappelijke opgaven die op ons afkomen en aan de eisen die aan de inrichting van onze (dienstverlenings-)processen worden gesteld, investeren wij in onze organisatie. Snelle (digitale) dienstverlening, kwaliteitszorg, transparante informatievoorziening en privacybescherming zijn daarbij belangrijke speerpunten. Om als moderne professionele werkgever te kunnen functioneren in een krappe arbeidsmarkt, besteden wij tevens aandacht aan ons personeelsbeleid. Hierin staan het boeien, binden en het kwaliteitsbehoud van onze werknemers centraal. Ook zijn we aan de slag om de kantooromgeving beter laten aansluiten op de flexibele werkwijzen die inmiddels gangbaar zijn.

Deze pagina is gebouwd op 10/06/2022 07:45:32 met de export van 09/20/2022 14:09:02